26 Mayıs 2014 Pazartesi

Glasgow'dan

Blogum hic bu kadar sessiz olmamisti, dinlendik tazenlendik.
Glasgow anlatmak isityorum uzun hemde her yeri birbirniden guzel bir sehir burasi, oyle bir kucakliyorki sanki daha once burada yasamissiniz sanki daha once gormussunuz gibi sizi sarip sarmaliyor. Yabancilik hissettirmiyor.
 
Iskocyanin buyuk kenlerinden birisi, burada 90 larin sonunda buyuk sanayi fabrikalarinin kapanmasi ile buyuk bir goc yasamis, sehir bosalmis. Ve o donem ingiltereye irtica eden insanlarin buraya gondermis icinde turklerinde oldugu aileler buraya yerlesip can vermisler.
Glasgow universitesi ve agirlikli olarak sanayi kenti. Dolayisiyla kultur sevyesi yuksek sosyal hayat gelismis bir kent.En cok konserlerin festivallerin oldugu bir sehir.
 



 
Yemyesil dgasi ormanlari ve guzel bakimli parklari ile ulkeyi ssevmemek elde degil.


 
Adana'lilarla ortak ozellikleri cok guler yuzlu ve cana yaki olmalari.

 
Bu kadar kalabalik olup caddelerin sokaklarin en ucra yerlerin bu kadar temiz duzenli olmasi beediyecelik anlayisini cokdan yerlestigini goruyorsunuz.



 
Kentin mimari yapisi yy lara dayaniyor. Gozunuzu kapatsaniz arabalar cekilse 55. yy masallari aratmayacak duzeyde.
Hicbir mimari yerler bozulmadan bugune kadar getirilmis. AVM lerin ici muzeyi andiran goruntuler var ancak mimari doku ilk gunki gibi devam etmekte.
Bi civi bile cakarken resmi islemlerden izin almak suretiyle ilerliyor, eger zarar verildigi goruldugunde buyuk ceza yaptirimlari var.


 
Tarihi bir binada oturuyor iseniz hicbir dokusunu boyamadan zarar vermeden oturyorsunuz.
Kafasina gore boya yapmak pencere degistirmek mumkun degil.
Eger degistirirseniz mahkemeye cikarilan insanlar duydum ve eski haline geri getirip ucretleri odetiliyor, ve tarihde bu sekilde sikica korunmus oluyor.





 
Bahar buraya cok yakisti tum caddeler gelincik aaclari ile dolu tum parklar ve yol kenarlari en guzel cicekler ile doseli.



Blog'da 10.Yılımız

Bir bahar günü heyecanla içimdeki yazma şevki ile, Elif Şafak kadınların yazmasına dair iki cesaretlendirdiği sözler söyledikten sonra kend...